Судан e все по-близо до хуманитарна катастрофа и краят на кризата не

...
Судан e все по-близо до хуманитарна катастрофа и краят на кризата не
Коментари Харесай

Катастрофално: борба за власт, страдания и глад в Судан

Судан e все по-близо до хуманитарна катастрофа и краят на рецесията не се вижда. " Застрашени сме и от апетит ", споделя Музан Алниил от изследователския център Estanad в Судан. Експертката твърди, че ресурсите в страната понижават стремително, тъй като тази година спорът, почнал през април, е попречил на сеитбата.

Преди към осем седмици в Судан започнаха брутални сражения - сред армията на страната, водена от военачалник Абдел-Фатах ал-Бурхан, и паравоенната организация " Сили за бърза поддръжка "  (СБП) на военачалник Мохамед Хамдан Дагало, още прочут като Хемети. Проблемът сред двамата генерали породи след предлагането СБП да бъдат интегрирани в армията.

Непрестанните набези удариха мощно суданската стопанска система. Инфлацията в страната е извънредно висока, финансовата система е в колапс, липсват питейна вода, храна, спряно е електроснабдяването, а недостигът на лекарства и медици усложнява обстановката още повече. Според локалното здравно министерство към 800 души са починали от началото на сраженията, а минимум 6000 са потърпевши. Очаква се тази численост да се усили доста.

" Войнанаизтощение "

" Кварталът ни е нереален ", споделя Йасир Зейдан, откривател от Националния университет в Судан. Той съумял да избяга от страната и сега е в Саудитска Арабия. Разказва, че негов комшия, останал в Судан, му споделил, че паравоенната група на военачалник Хемети мародерства в града. Разграбен е даже домът на въпросния човек. По думите на Зейдан бойците търсели пари или злато, както и ключове за коли, които да употребяват, с цел да придвижват оръжия.

" В последните два месеца битката за власт е станала жестока ", споделя Хагер Али от немския мозъчен концерн GIGA. " Сраженията в Хартум няма да се решат с военна мощ. Категорична победа няма по какъв начин да има ", споделя тя.

Подобен е прочитът и на Tеодор Мърфи, шеф на африканската стратегия на Европейския съвет за външни работи. " Изходът от войната ще се дефинира от това коя страна ще притегли повече поддръжка ", споделя специалистът пред Дъждовни води. " Подкрепата може да е външна - пари и оръжия от локални играчи да вземем за пример, само че може и да е вътрешна - от някоя от другите етнически групи в Судан ", изяснява Мърфи. " Това може да разсъни и етническия конфликт в Западен Дарфур ", притеснява се специалистът.

НовонасилиевДарфур?

Не за пръв път етническите другия в западната част на Судан - Дарфур - част от кървясъл спор. Там голяма част от популацията се разпознава като такова с арабски генезис, а останалите - с африкански. Между 2003 и 2005 година там са убити към 200 000 цивилни и са повдигнати обвинявания в закононарушения против човечеството на тогавашния президент Омар ал-Башир.

" В сегашния спор африканската част от суданците е призована да заеме страната съперниците на Съюз на българските писатели. А това е уговорено чрез обещания за отмъщение за осъщественото от арабската част от Дарфур ", изяснява Мърфи. В резултат Дарфур в последния месец се е трансформирал в идващото най-голямо полесражение в Судан след Хартум.

Тази седмица Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси към този момент удостовери известията за обезпокоителен брой случайни убийства на невъоръжени цивилни жители, грабежи и изнасилвания в района на Дарфур. Свидетелите упрекват най-много Съюз на българските писатели, само че също и армията.

Дарфур - територияна СБП

" Изместването на сраженията към Дарфур дава преимущество на Съюз на българските писатели, които там са на своя територия. Стратегията им на мародерство, плячкосване и подпалване на здания е по-ефективна на място като Дарфур. В Хартум суданската войска има предимство ", изяснява Хагер Али пред Дъждовни води.

За някои от бойците на паравоенната формация Хартум е изцяло непозната територия - огромна част от тях даже не са били в столичния град преди началото на сегашния спор. " Освен това, в случай че съумеят да трансфорат военния спор в етнически, това ще активизира още бойци на Съюз на българските писатели ", споделя експертката.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

 

Невиждано злополучие: милиарди скакалци нападнаха Африка

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР